Case

Casus | Leiderschap ontwikkelen

Samen voor Cito

Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen manier terwijl de maatschappij dynamischer is dan ooit. Voor Cito reden om een leiderschapstraject voor medewerkers in te zetten.

vraag

“We stonden aan de vooravond van een leiderschapstraject, maar het lukte ons maar niet om een traject te ontwerpen dat de kern van leiderschap zou raken."

Individueel leren en ontwikkelen van leiderschap kan prima. Krachtiger is het als het leren plaatsvindt in relatie met de organisatie en de context. Dan is er direct zowel voedingsbodem in de prakijk, als effect voor de organisatie.

route/aanpak

Het leiderschapstraject is op maat ontwikkeld en gebaseerd op drie leerlijnen: individueel, samen en collectief.

Cito (je weet wel, van de toetsen) staat voor de opgave om krachtig onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen. Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen manier terwijl de maatschappij dynamischer is dan ooit. Voor Cito reden om een leiderschapstraject voor medewerkers in te zetten. Maar weten medewerkers aan welk deel van de missie zij bijdragen? Wat betekent dat voor henzelf, het team en de manier van werken?

Monique Kelder- Hoofd HRM – Cito: “We stonden aan de vooravond van een leiderschapstraject, maar het lukte ons maar niet om een traject te ontwerpen dat de kern van leiderschap zou raken. Wie ben ik, in relatie tot de ander? Wat brengt dat voor gevoelens met zich mee en wat doet dat in de communicatie? Kirstin kwam langs en we waren om.”

Het leiderschapstraject is op maat ontwikkeld en gebaseerd op drie leerlijnen: individueel, samen en collectief. “Je werkt letterlijk op meerdere lagen waardoor het effect nog groter is.”

Facilitator blinkt uit in de praktische vertaling. We zijn klein gestart met zes leidinggevenden die ieder een casuïstiek inbrachten. Onder de indruk was ik van hoe Kirstin dat aanpakte. Zonder oordeel, zoekend naar een vorm die mensen toelaten. Ze zit dicht op de huid, zonder dat het eng wordt. Als ze tegenover je zit, ga je het doen.’ 

Anneke Blok- voorzitter Raad van bestuur - Cito: “Goed/fout-denken, daar zijn we goed in. Veranderen, spontaan iets nieuws aangaan en fouten maken… Dat voelt onwennig en spannend. Mensen waren dan ook best wel sceptisch in het begin over de plannen: "Een leiderschapstraject gebaseerd op waarderend leren? Dat gaat hier niet werken, hoor." De organisatie moest een drempel over. Kirstin is het gelukt om iedereen mee te krijgen.”

Arthur Weijers - Lid Raad van Bestuur – Cito:

“Dankzij Kirstin van Facilitator zijn teams nu onweerstaanbaar sterk. Mensen hebben meer vertrouwen in zichzelf en dat maakt feedback geven en krijgen minder eng. Wat bereikt is, lijkt duurzaam te zijn. Dat kunnen we pas echt beoordelen over een jaar of twee, maar ik zie medewerkers accelereren. De blokkades die ze eerder opwierpen uit onzekerheid zijn minder of weg. Een opmerkelijk resultaat voor een organisatie die van nature naar binnen gekeerd is en weinig veranderingsbereidheid toonde.”

Andere Cases

BLOG | DOOR JESSE

Conflicten constructief maken

Lees
Casus | Begeleid veranderen

'Blijf vooral zelf op die zeepkist staan', was ons advies.

Van centralisatie naar meer inbreng van wijkbewoners. Deze woningcorporatie...

Lees
Hier begint het